Întocmirea unei bibliografii locale

23.11.2015 08:52

Un element cheie în activitatea  bibliografică locală îl constituie elaborarea dicţionarului bibliografic al personalităţilor locale care s-au evidenţiat în diferite sectoare ale ştiinţei, tehnicii şi artei. Întocmirea unei bibliografii locale ar trebui să se situeze printre preocupările prioritare ale bibliotecilor judeţene, constituind, totodată, o inepuizabilă sursă de investigare şi cercetare pentru bibliotecari şi nu numai pentru ei. Câteva argumente în sprijinul acestei afirmaţii, în mod special după 1990, sunt următoarele:

 

1.  Biblioteca judeţeană este sau ar trebui să fie depozitara tuturor produselor de tipar şi a altor materiale de interes documentar din şi despre zona respectivă.

2.    În biblioteca judeţeană se află angajaţi sau ar trebui să fie, în primul rând, cunoscătorii valorilor spirituale, ai tradiţiilor şi istoriei locale.

3.    Degrevată de felurite obligaţii colaterale, în care era atrasă înainte de 1989, biblioteca judeţeană are acum condiţiile necesare orientării eforturilor, în exclusivitate, spre activităţi profesionale specifice, putând să-şi dimensioneze, după dorinţă, obiectivele şi priorităţile de acţiune.

 

Rolul bibliotecilor judeţene privind achiziţionarea, depozitarea şi prelucrarea diverşilor purtători de informaţii vizând o anumită zonă geografică a ţării devine, în noile împrejurări, o problemă deosebit de actuală, a cărei rezolvare nu trebuie amânată, eludată sau încredinţată altora, decât cu consecinţe dintre cele mai nedorite, mai ales că a fost pusă în discuţie încă din anii ’70. Reconstituirea, pe cât posibil exhaustivă, la nivelul unui oraş, judeţ sau a unei regiuni, a patrimoniului naţional al presei, se impune cu necesitate. 

Alcătuirea unei astfel de lucrări impune o muncă de cercetare impresionantă, la care se adaugă o laborioasă activitate de interpretare bibliografică.