Monografia Bibliotecii Județene Olt

22.11.2014 10:49

O scurtă istorie a Bibliotecii Județene ”Ion Minulescu”

Marin S. Andreian, fondatorul primei biblioteci publice din Slatina

Casa filantropului era amplasată la ieşirea de pe strada Lipscani. În galeria filantropilor de seamă din judeţul Olt se înscrie, la loc de frunte, Marin S. Andreian, un cadru didactic care şi-a donat casa şi întreaga colecţie de cărţi Primăriei Slatina, punând astfel bazele primei biblioteci publice din localitate. În plus, Andreian s-a remarcat pe parcursul vieţii ca un bun profesor, autor de manuale şcolare, activitatea sa profesională fiind răsplătită de regalitate cu medalia „Răsplata Muncii”.

În urmă cu 160 de ani, spre sfârşitul lunii februarie, se năştea în Slatina, pe Uliţa Mare (actuala stradă Lipscani - n. red.) institutorul Marin S. Andreian. După ce în perioada 1860-1863 a urmat cursurile primare la şcoala „Ionaşcu” din localitatea natală, Andreian şi-a continuat cursurile gimnaziale şi liceale în Bucureşti, absolvind în 1872 cu titlul de „institutor”.

„După finalizarea studiilor este repartizat în învăţământul primar. Între 20 februarie 1878 şi 28 februarie 1879 a funcţionat ca institutor provizoriu la Şcoala primară numărul 1 de băieţi din oraşul Ismail - Basarabia şi în aceeaşi calitate, între 28 februarie 1879 până în 1881 la Şcoala numărul 1 de băieţi din oraşul Vaslui. Din anul 1881 până la pensionare, adică timp de 32 de ani, a funcţionat la şcoli diferite din oraşul Piteşti. Peste 30 de ani a fost institutor şi director la Şcoala primară numărul 2 de băieţi din Piteşti, unde s-a remarcat în mod deosebit pe tărâmul profesional ca un bun gospodar al bazei materiale a şcolii”, nota Gheorghe Mihai în volumul „Personalităţi slătinene”.

Activitatea sa ca profesor a fost completată cu succes de cea de autor de manuale şcolare. Astfel, timp de treisprezece ani, Marin S. Andreian a contribuit la dezvoltarea învăţământului românesc cu peste zece manuale de: istorie, aritmetică, dar şi de şah.

„Ca o recunoaştere a muncii de o viaţă, prin decretul Regal nr. 1331/1913, i se atribuia medalia «Răsplata Muncii» clasa I, după ce în 1899 o obţinuse pe cea de clasa a II-a, cu motivaţia «pentru serviciile deosebite ce a adus învăţământului, realizând o şcoală, un muzeu şcolar, premii şcolare, o bogată bază didactică»”, mai spune Gheorghe Mihai.

Testamentul şi punerea sa în aplicare

Întrucât n-a avut copii, Marin Andreian şi-a împărţit averea între rude: soţia Zoe şi doi nepoţi, cărora le-a lăsat proprietăţile şi terenurile pe care le stăpânea în judeţul Muscel şi Primăria Slatina, căreia i-a donat casele şi biblioteca personală din judeţul Olt, cu condiţia ca în localitate să fie înfiinţată o instituţie culturală sau de învăţământ.

„Subsemnatul Marin S. Andreian, proprietar şi fost institutor domiciliat în Piteşti, fiind în vârstă înaintată şi bolnav, însă în deplinătatea facultăţilor mintale, voind a regula cum are a se stăpâni averea mea după încetarea mea din viaţă, în libera mea voinţă şi nesilit de nimeni dispun cele ce urmează: Leg şi las Primăriei comunei Slatina casele mele din Slatina pentru a instala o şcoală sau o bibliotecă. Biblioteca mea cu toate cărţile mele le va stăpâni cât va trăi soţia mea, iar după moartea ei o va lua în posesiune Primăria comunei Slatina, pentru uzul şcolii ce se va înfiinţa în clasele ce i-au legat. Acest testament s-a scris sub dicteul meu de către domnul avocat A. Fostiropol din Piteşti, astăzi, 21 iunie 1913”, hotăra filantropul.

Biblioteca judeţeană, între ieri şi azi

Dorinţa filantropului de a transforma casa sa cu patru camere de pe strada Lipscani într-o bibliotecă dotată cu cele 2.000 de volume lăsate special cu această destinaţie a fost pusă în aplicare mult mai târziu, în 1931. Prin dispoziţia Prefecturii Judeţului Olt din 25 octombrie 1931 se inaugurează Biblioteca publică din oraşul Slatina, acesta fiind actul de înfiinţare a primei biblioteci publice în sensul modern al cuvântului. Instituţia funcţiona cu un bibliotecar şi s-a numit Biblioteca comunală „M.S. Andreian”. După cel de-al Doilea Război Mondial şi preluarea puterii de către comunişti, în anul 1950, biblioteca a trecut de la stat.

„Între 1951 şi 1968, instituţia culturală primeşte denumirea de Biblioteca Raională Slatina. În urma reorganizării teritoriale administrative, din 1968, biblioteca redevine orăşenească, dându-i-se rang de Biblioteca Judeţeană începând cu anul 1975. Creşterea numărului de volume a fost relativ lent, ajungând în decembrie 1989 la circa 100.000 de unităţi de bibliotecă. 

Înca din 1990, Paul Matiu care era Consilier Sef al Inspectoratului Pentru Cultura Olt, incepe demersurile pentru localizarea si atribuirea unui sediu adecvat pentru biblioteca, cel existent fiind total necorespunzator pentru o biblioteca judeteana. Astfel, in urma numeroaselor demersuri a reusit ca in decurs de aproximativ un an, sa obtina, prin Decizia nr.486/23.10.1991 a Prefecturii Judetului Olt, atribuirea sediului actual care era in faza de constructie "la rosu". A fost mult de lucru in contiunare pentru obtinerea finantarii lucrarii, pentru reconfigurarea spatiului, dat fiind faptul ca initial acesta fusese proiectat sa fie restaurant etc. Toate acestea le-a realizat pe parcursul anilor, avand un real sprijin din partea Prefecturii Judetului Olt, prin persoana prefectului de atunci, prof.dr.Nicolae Gradinaru, astfel incat in 1993, biblioteca a fost mutata in noul sediu.

Doi ani mai târziu, prin Hotărârea nr. 24/22 decembrie 1992 a Consiliului Judeţean Olt, la inițiativa Consilierului Șef al Inspectoratului Pentru Cultură Olt – dr.în istorie Paul Matiu, fiind și Președintele Comisiei de atribuire de nume, Bibliotecii Judeţene Olt îi este atribuit numele «Ion Minulescu», poet simbolist, legat de oraşul Slatina prin locul de naştere al mamei şi unde poetul îşi petrecea, în copilărie vacanţele şcolare, la bunici. 

Un an mai târziu, Biblioteca Judeţeană se mută din partea de jos a oraşului în actualul sediu din bulevardul Alexandru Ioan Cuza numărul 3B. Acest sediu a fost obținut prin eforturile susținute ale regretatului om de o vastă cultură și viziune – dr. în istorie Paul Matiu, care la aceea dată se ocupa de destinul culturii oltene, având funcția de Consilier Șef la Inspectoratul pentru Cultură Olt.

 

Din mai 1994, la conducerea Bibliotecii vine Paul Matiu, cel care dusese ”o luptă” acerbă cu autoritățile din acea vreme, pentru recunoașterea importanței acestei instituții și mai ales, pentru a obține aprobările de a prelua  actualula construcție, care la vremea aceea, fusese proiectată pentru a avea destinația unui restaurant ! Din momentul preluăriii acestei construcții, care era cvasiterminată, a început o altă serie de demersuri cu autoritățile locale pentru a putea definitiva proiectul început și pentru ca respectiva clădire să poată fi funcțională pentru o bibliotecă județeană!

Astfel că, între 1999 şi 2014 biblioteca a trecut printr-un amplu proces de modernizare: extinderea de noi spaţii şi o nouă ”faţadă”, înființarea de secții noi, dezvoltarea fondului de carte și diversificarea activităților desfășurate în bibliotecă, sub conducerea  dr.în istorie Paul Matiu, directorul Bibliotecii Judeţene „Ion Minulescu” Olt. Printre sectii nou infiintate a fost si o sectie pentru persoanele nevazatoare. 

Astfel,  la 1 februarie 2009, Paul Matiu a infiintaalt o secţie specială de carte, la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu“ din Slatina, pentru persoanele nevăzătoare din Olt care vor beneficia de cărţi în format audio, al căror conţinut va fi redat de aparate de citire Daisy. In acest sens, Paul Matiu a încheiat un protocol de colaborare cu Fundaţia „Cartea călătoare“ din Focşani, care derulează un proiect pentru accesul nediscriminatoriu la educaţie şi cultură al persoanelor cu deficienţe de vedere.

Potrivit protocolului, fundaţia din Focşani va pune la dispoziţia bibliotecii din Slatina două aparate multifuncţionale Daisy, folosite pentru audierea cărţilor, dar şi cărţile în format audio. Fundaţia va asigura gratuit instruirea bibliotecarilor pentru acest proiect, iar obligaţia Bibliotecii Judeţene „Ion Minulescu“ este doar aceea de a amenaja un spaţiu destinat persoanelor nevăzătoare.

 
Potrivit protocolului, fundaţia din Focşani va pune la dispoziţia bibliotecii din Slatina două aparate multifuncţionale Daisy, folosite pentru audierea cărţilor, dar şi cărţile în format audio. Fundaţia va asigura gratuit instruirea bibliotecarilor pentru acest proiect, iar obligaţia Bibliotecii Judeţene „Ion Minulescu“ este doar aceea de a amenaja un spaţiu destinat persoanelor nevăzătoare.

Configurația actuală a instituției conține următoarele compartimente şi servicii:

A. Serviciul relaţii cu utilizatorii. Comunicarea colecţiilor.

B. Compartimentul Evidență, Prelucrarea și Dezvoltarea colecţiilor

C. Compartimentul de informare comunicară

D. Compartimentul Animaţie culturală. Biblionet

E. Compartimentul financiar-contabil

F. Personal auxiliar

a. Serviciul relaţii cu utilizatorii. Comunicarea colecţiilor - 21 bibliotecari. Constituit din

următoarele:

- Birou Înscrierea utilizatorilor

- Sala generală de lectură „Eugen Ionescu”

- Sala de lectură – Publicaţii periodice

- Sala de lectură Fond documentar „Pan Vizirescu”

- Secţia de carte beletristică

- Secţia de carte Nonbeletristică

- Secţia Biblioteca franceză

- Secţia Biblioteca engleză

- Secţia Biblioteca italiană

- Secţia copii „Mihaela Dumitrescu”

- Filiala Centrul Universitar „Ion Minulescu”

- Filiala Tineretului

- Filiala de carte românească „Nicolae Titulescu” Republica Moldova, Ialoveni (înființată în 1995 de regretatul director al B.J.Olt - Paul Matiu)

b. Compartimentul Evidență, Prelucrarea și Dezvoltarea colecţiilor – 4 bibliotecari

- Evidenţa colecţiilor achiziţie

- Prelucrarea publicaţiilor, clasificare

- Dezvoltarea colecţiilor, catalogare

c. Compartimentul animaţie culturală. Biblionet – 5 bibliotecari

- Biblionet

- Sala multimedia

- Informatizare

- Depozitul legal

d. Compartimentul Centrul de informare comunitară – 4 bibliotecari

e. Compartimentul Financiar contabil – 3 persoane

- Financiar contabilitate 3

- Resurse umane

- Administrativ

f. Personal auxiliar – 4 persoane

 

Instituţia mai deţine 3 săli: de mărime mare şi medie: Salonul artelor, Sala de lectură, Sala audio-video destinate desfăşurării unor evenimente culturale proprii cu public mai numeros şi în cadrul parteneriatelor şi proiectelor cu instituţii din municipiu, judeţ, ţară.

Biblioteca este implicit şi biblioteca municipiului Slatina, în care funcţionează, având şi două filiale (Filiala Tineretului, Filiala Centrului Universitar Slatina „Ion Minulescu”).

Încet, încet și an de an, întâmpinând uneori mari opoziții din partea autorităților locale, neînțelegând întotdeauna viziunea modernă a sa, Paul Matiu s-a străduit și a reușit să schimbe ”fața” și conținutul  fostei biblioteci care, în 1990 își desfășura activitatea în doar 4 încăperi, având cca. doar 100.000 de unități de bibliotecă și cca.16 bibliotecari...

Astfel, pe parcursul a 20 de ani cât a condus această instituție, Biblioteca a reușit să fie clasată din punct de vedere al serviciilor oferite comunității, între primele 15 biblioteci din țară. De asemenea, la ora actuală, Biblioteca Județeană ”Ion Minulescu” este înfrăţită cu instituţii de profil: Biblioteca Montza Italia, Biblioteca Bruxelles, Biblioteca orăşenească „Petre Ştefănucă”Ialoveni, Republica Moldova din 1995 (25.000 volume, secţie de limba engleză, pinacotecă). Angajaţii bibliotecii (bibliotecarii) sunt membrii ai Asociaţiei Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (constituită în 1991 – Biblioteca noastră fiind membru fondator).

Partenerii organizatorici şi culturali ai bibliotecii au fost în ultimii ani următoarele entităţi:

– Bibliotecile şcolare (colegii, grupuri şcolare, licee, şcoli generale, etc)

– Muzeul Judeţean Olt;

– Muzeul Romanaţiului Caracal;

– Muzeul de arheologie şi etnografie Corabia;

– Muzeul „Câmpia Boianului” Drăgăneşti Olt

– Centrul de Cultură „Eugen Ionescu” Slatina;

– Centrul Cultural „Radu Şerban” Caracal;

– Casa de Cultură Corabia;

– Casa de Cultură „I. Constantinescu” Drăgăneşti Olt

– Filiale ale facultăţilor existente în Slatina: Universitatea Piteşti, Facultatea de Agronomie

Bucureşti; ASE Bucureşti.

– Centrele de zi: “Amicii”, “Trebuie”, “Zori de Zi”

– Casa Corpului Didactic

– Asociaţia culturală Belgo-Română-Bruxelles,

– Liga scriitorilor din judeţul Olt

– Revistele „Olt Art”, „Memoria Oltului”.

Printre instituţiile care au acordat sprijin determinant Bibliotecii Judeţene Olt se numără: Consiliul Judeţean Olt (instituţie finanţatoare), Primăria Slatina, (fondatoarea secţiilor de engleză şi franceză), SC Pirelli SA (fondatoarea secţiei de italiană), OSIM Bucureşti (punct de informare şi documentare), Fundaţia „Bill şi Melinda Gates” „Biblionet – Lumea în biblioteca mea”.

Participarea instituţiei în/la programe/proiecte europene / internaţionale

În anii 2011-2014, Biblioteca Judeţeană Olt „Ion Minulescu” a derulat şi dezvoltat programul (inter)naţional de dezvoltare a bibliotecilor publice „Biblionet – Lumea în biblioteca mea” implementat în cadrul unui parteneriat viabil între Fundaţia IREX (Reprezentată în România a fundaţiei „Bill şi Melinda Gates”), Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Consiliile şi bibliotecile judeţene, consiliile şi bibliotecile comunale, programul - în care Biblioteca a intrat prin concurs în anul 2011, incluzând atunci 21 de biblioteci publice din judeţ, în 2012, 61 biblioteci publice, iar în anul 2013 încă 14 biblioteci – face posibilă modernizarea serviciilor bibliotecare oferite utilizatorilor prin introducerea în oferă a calculatoarelor cu acces gratuit la internet şi a altor echipamente similare.

În implementarea programului, rolul determinat asumat de bibliotecă s-a concentrat prin introducerea în program a tuturor bibliotecilor orăşeneşti -7, alături de Biblioteca Judeţeană -1 şi a 89 biblioteci comunale.

Începând cu anul 2008, biblioteca a iniţiat şi dezvoltat parteneriate internaţionale cu:

Institutul Francez, materializându-se, pe parcursul anilor prin: expoziţii de carte în limba franceză, Zilele Francofoniei, Zilele filmului francez. Prin intermediul Consiliului Judeţean Olt, în urma parteneriatului cu Departamentul Loiret, Franţa s-a inaugurat în anul 2011 Biblioteca Franceză care a ajuns, la sfârşitul anului 2013 la 8000 volume carte care se adresează utilizatorilor de toate vârstele.

Institutul cultural spaniol „Cervantes” materializat prin donaţia de carte de la Alicante - Spania şi activităţile: „Zilele filmului spaniol la Slatina”, „Eternul feminin – creaţii a unor regizori femei de limbă spaniolă”, „Premiile Goya”.

• În urma protocolului încheiat între Biblioteca Judeţeană Olt „Ion Minulescu” şi Casa Belgo-română s-a materializat programul de acţiune „Primăvara românească la Bruxelles” (2010).

Reflectarea instituţiei în presa de specialitate nu este de neglijat!

În ultimii 2-3 ani s-au publicat aproape 100 de relatări, cronici şi interviuri despre activitatea şi acţiunile, proiectele şi programele bibliotecii. Informări, ştiri, comentarii au apărut în presa locală:

- „Gazeta Oltului”, „Eveniment de Olt”, „Gazeta Nouă”, „Linia Întâi”, „Magazin Plus”;

-posturi radio: Radio Craiova, Radio Bucureşti;

- posturi TV: TVR 1, TVR Cultural, TVR 2 – Craiova

- revistele: „Biblioteca”, „BiblioMagazin”;

- informaţii în mediul on line: pe site-ul www.ANBPR , site-ul bibliotecii www.bibliotecaslatina.ro etc.

Din iulie 2014, după decesul regretatului om de cultură Paul Matiu, a fost numit bibliotecarul Florian Cârstea, fost sef serviciu.