Cultura în județul Olt
Cultura in judetul Olt
- Cultura populară tradițională din județul Olt prezintă o serie de aspecte particulare care definesc specificul valorilor materiale și spirituale create de oamenii acestor locuri.
- Portul popular din judetul Olt ocupa în ansamblul costumului romanesc un loc aparte prin trasaturile sale particulare, imbogatind repertoriul ornamentisticii populare romanesti cu motive originale, de o deosebita valoare plastica.
- Gospodaria țăranească specifică județului Olt s-a individualizat de-a lungul timpului, in functie de conditiile istorice si social-economice. In judetul nostru au existat admirabile exemplare de case taranesti lucrate cu multa maiestrie artistica, adevarate monumente de arhitectura in lemn si zidarie. Arhitectura in partea de sud a judetului este reprezentanta de casa din pamant si bordeiul, iar pentru Campia Boianului – casa din paianta si bordeiul.
- Un mestesug bine cunoscut in judetul Olt este olaritul, aparut inca din neolitic si care avea sa detina in zona o inflorire fara seaman. Astazi mai sunt in Olt trei centre de olari: Oboga, Romana, Corbeni care mai lucreaza ceramica smaltuita si nesmaltuita in diverse forme dar care si-au pierdut utilitatea fiind folosite pentru decor.
Ceramica de Oboga
Alte mestesuguri populare conservate in judetul Olt sunt : cojocaritul – Vadastra, torsul, cusutul – Priseaca, Curtisoara, Icoana, Cezieni, cioplitul in lemn si os – Campia Boianului, pictura populara pe lemn si sticla – Corbu, masti si calus – Osica, feroneria – Brancoveni.
- Cu origini pierzându-se in epoca pre-romană, calușul este considerat de specialiști cel mai vechi si mai spectaculos dans popular românesc. S-a perpetuat prin vremuri, supraviețuind până astăzi mai ales în sudul țării.
Călușul – dans specific oltenesc
Calușul românesc a fost inclus de UNESCO, la sfârșitul anului trecut, pe lista capodoperelor imateriale ale omenirii. Recunoasterea vine intr-un moment in care, acolo unde nu a disparut deja, calusul este transformat intr-un produs comercial, de scena, tot mai putin autentic si viu. Inscrierea pe lista UNESCO a patrimoniului mondial imaterial constituie, o sansa pentru supravietuirea sa.
Judetul Olt este parte principala a proiectului tocmai datorita existentei si contributiei esentiale la promovarea jocului popular romanesc a Ansamblului «Calusul», singurul cu acest nume din Romania, cunoscut pe plan mondial si care a devenit astfel marca proiectului UNESCO.
Viața culturală a județului Olt s-a dezvoltat în ultimii ani antrenând și valorificand talentul fiilor Oltului în multe domenii: arta plastică, muzica, teatru, pictura, literatura, poezie.
Muzeul Judetean Olt, fondat in 1952 prezintă un patrimoniu bogat în colecții, cele peste 25.000 piese fiind specifice pentru cultura și civilizația Oltului, multe din acestea unicate, aparținând patrimoniului național cultural.
Muzeul Judetean Olt functioneaza în cladirea fostului Palat Administrativ (monument istoric), construit in 1887. Muzeul dispune de colectii de picturi, desene si ilustratii apartinand unor artisti romani reprezentativi, cum ar fi: Octav Bancila, Alexandru Ciucurescu, Dumitru Ghiata, Henri Catargi, Ion Popescu-Negreni, Spiru Vergulescu, Nicolae Truta.
Sectia de etnografie a muzeului detine colectii structurate pe domenii : obiceiuri, ceramica, textile, tesaturi, metale, lemn, port popular.
Sunt de remarcat cojoacele de Vadastra, renumitele scoarte oltenesti, colectia de ceramica (de Oboga, Corbeni si Romana) si colectia de oua incondeiate din Oboga.
Biblioteca Judeteana «Ion Minulescu» dispune de un fond de peste 300.000 unitati de bibliotecă (volume, carti, cotidiene, saptamanale, discuri, CD-ROM-uri, filme artistice si documentare, manuale pentru invatarea limbilor straine).
Centrul Cultural «OLTUL» își propune conservarea traditiilor folclorice si a artei populare in judetul Olt, detinand ansamblul profesionist «Plaiurile Oltului», ansamblu recunoscut in mediul artistic, laureat a numeroase premii nationale si cu participari numeroase la festivaluri folclorice internaționale.
Ansamblul Folcloric Profesionist 'Plaiurile Oltului'
Festivalurile naționale ale datinilor si obiceiurilor, sarbatorile populare, obiceiurile, evenimentele locale care se desfasoara in judetul Olt sunt:
- Festivalul Național «Căluțul Românesc» - Slatina, Caracal, Vilcele, Dobrun
- Festivalul Național «Sărbătoarea Pâinii»-Scornicești
- Festivalul Național «Pomul Vieții», festival concurs adresat ceramiștilor populari
- Festivalul Concurs de Doine și Balade «De la Drăgănești la Vale»
- Festivalul Concurs de Umor «Oltenii și…Restul Lumii»
- Festivalul Național de Muzică Folk și Poezie «Ion Minulescu»
- Festivalul Concurs de Muzică Ușoară și Populară «Corabia de Aur»